Skip to content

Led inbouwspots of halogeenlampen?

Halogeenlampen zijn een veelgebruikte vorm van verlichting in vele huizen en kantoorgebouwen. Misschien heb je zelf ook nog wel een aantal van deze lampen in huis hangen. Maar heb je je wel eens gerealiseerd hoe vaak je deze lampen eigenlijk moet vervangen omdat ze weer eens stuk zijn gegaan? En hoe milieuvriendelijk zijn halogeenlampen nu eigenlijk? Steeds meer mensen stappen over op led inbouwspots, een duurzame en milieuvriendelijke manier van verlichting. We zullen eens een vergelijking maken tussen led inbouwspots en halogeenlampen, zodat je kunt zien wat de voordelen zijn van overstappen op led verlichting.

Efficiëntie van led inbouwspots en halogeenlampen

Misschien heb je wel eens gevoeld hoe warm een halogeenlamp kan worden. Zelfs als ze maar voor een korte periode aan staan, produceren deze lampen al een grote hoeveelheid warmte. Maar liefst 70% van de energie die ze gebruiken wordt afgegeven in de vorm van energie, terwijl maar 30% wordt gebruikt voor de productie van licht. Halogeenlampen zijn dus niet bepaald energie-efficiënt. led inbouwspots daarentegen, gebruiken 80% van de benodigde energie voor het produceren van licht, en maar 20% wordt afgegeven in de vorm van warmte. In dit opzicht zijn led inbouwspots dus een stuk energie-efficiënter dan halogeenverlichting.

Duurzaamheid van led inbouwspots en halogeenlampen

Doordat led inbouwspots een stuk minder warmte produceren, kunnen de lampen zelf ook langer meegaan. Halogeenlampen kunnen na verloop van tijd kapot gaan doordat de warmte die vrijkomt de koperdraad van binnen doorbrandt. Bij led inbouwspots zal dit niet gebeuren. Daarnaast zijn ledlampen steviger, en beter bestand tegen trillingen, schokken en water van buitenaf. Deze factoren zorgen ervoor dat led inbouwspots maar liefst 50.000 uren kunnen branden. Dit staat gelijk aan een leeftijd van 25 jaar wanneer ze elke dag gemiddeld 4 uur worden gebruikt. led inbouwspots daarentegen, kunnen slechts 5.000 branduren meegaan voor ze kapot gaan, en moeten daarom tien keer zo vaak worden vervangen.

Led inbouwspots van hoge kwaliteit

Led inbouwspotje

Naast het feit dat led inbouwspots langer mee kunnen gaan dan halogeenlampen en zuiniger zijn voor het milieu, produceren ze ook nog eens natuurlijker licht van hoge kwaliteit. Redenen genoeg dus om over te stappen op led inbouwspots.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *